Christmas pudding

 

1000 g            sušeného ovoce (švestky, meruňky, brusinky....)

150 g              sekaných loupaných mandlí

150 g              kandovaného ovoce (kandovaná pomerančová kůra)

100 g              rozinek

100 g              sultánek

1 ks                strouhaná kůra z 1 pomeranče

1 ks                strouhaná kůra z 1 citrónu

500 g              polohrubé mouky

1                     prášek do pečiva

1                     polévková lžíce mletého perníkového koření (anýz, skořice, zázvor, hřebíček)

200 g              třtinového cukru

2 bal.              vanilkový cukr

250 g              rozměklého másla

1                     polévková lžíce medu

4 ks                 vejce

2,5 dcl             brandy nebo rumu

                        mléko dle potřeby (osobně jsem mléko vůbec nepoužila)

 

Pudding musíme připravit delší dobu před Vánocemi (alespoň 3 dny). Sušené ovoce (meruňky, brusinky a švestky) umyjeme v horké vodě, osušíme a potom nakrájíme nadrobno. Přidáme spařené, oloupané a nasekané mandle, pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, postrouhanou citrónovou a pomerančovou kůru, mouku, míchané koření, kypřící prášek, cukr, máslo, med, vejce a rum. Vše dohromady dobře promícháme, přilijeme mléko tak, abychom získali velmi hutné husté těsto. 

Podle britské tradice musí těsto míchat postupně každý člen rodiny a může si při tom něco přát.

Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, naplníme do tří čtvrtin těstem, formu přikryjeme pečícím papírem, který upevníme provázkem a přes něj ještě alobalem. Vložíme alespoň na 6-12 hodin do lednice. Formu s těstem vložíme do hrnce s vařící vodou a vaříme 5 hodin (nad párou v napařovacím hrnci vaříme puding 7 hodin). Během vaření přiléváme vřelou vodu, aby se nevyvařila. Uvařený pudding vyjmeme a zabalíme do ručníku. Po několika hodinách, až je pudding vychladlý, sejmeme alobal i pečící papír, překryjeme jakýmkoliv víkem nebo potravinovou fólií a vložíme do lednice nebo na chladné místo. Takto vydrží i déle než týden.

Při servírování můžeme pudding polít koňakem a flambovat. Anebo už naporcovaný pudding přelijeme vánoční omáčkou (viz níže).

Tradičně se v Británii podává pudding teplý, takže je třeba jej před podáváním ještě znovu 2 hodiny vařit ve vodě nebo nad párou, ale mě rozhodně chutná lépe vychladlý, bez dalšího přihřívání a bez omáčky. Také všichni mí studenti angličtiny si na něm pochutnávali v předvánočním čase 2012 tzv. po studenu.

 

 

Christmas Pudding Sauce

 

60 g               másla

120 g             moučkový cukrP

2                    polévkové lžíce brandy nebo rumu

2                     vaječná žloutka

2                     bílka

250 ml            šlehačky           

 

Máslo umícháme s cukrem do pěny, postupně přidáváme koňak, žloutky a znovu dobře umícháme. Potom nádobu se směsí vložíme do větší nádoby s vařící vodou a za stálého míchání přidáváme šlehačku. Když omáčka zhoustne, odstavíme ji z ohně, zlehka přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, nalijeme na pudding a hned podáváme.

(Stejnou službu prokáže i krém na české buchtičky s krémem :-))