Vánoční punč

V Británii jsou Vánoce spojené také s domácím ovocným punčem, při jehož přípravě se fantazii meze nekladou. Můžeme použít čerstvé, kompotované, mražené nebo sušené ovoce. Anebo klidně všechno dohromady. Inspirace najdate, pokud si do vyhledávače zadáte "fruit punch".

Osobně jsem si oblíbila následující kombinaci osobně odzkoušenou ve Skotsku :-))

 

2 čerstvé pomeranče oloupané a nakrájené na kostičky nebo na kolečka

1 čerstvý citrus oloupaný a zbavený všech vnitřních slupek a pecek

1 žlutý meloun nakrájený na kostičky, samozřejmě bez pecek

Můžeme přidat omyté rozinky, brusinky, mražené jahody, borůvky.......

 

Kdo rád kořeněné, přidá:

2 celé skořice

10 hřebíčků

 

Vše zasypeme 2 balíčky vanilkového cukru a 2 lžícemi třinového cukru (může být i více - dle chuti).

Řádně promícháme ve velké skleněné míse a vložíme alespoň na 2 hodiny do lednice.

 

Až ovoce pustí šťávu, přidáme:

1 mandarinkový kompot

1 ananasový kompot (ananas nakrájený na kostičky)

1 broskvový kompot (broskve nakrájíme na kostičky)

Ve Skotsku to vše smíchali s 250 ml vodky - původně tam prý patří whisky. Mně to více chutnalo s rumem; ale poslední dobou dávám přednost NEALKO verzi a přidám jen 250 ml pomerančového džusu buď čerstvě vymačkaného, anebo koupeného.

Můžeme dochutit lístky čerstvé máty nebo meduňky.

Necháme zaležet v lednici další 2 hodiny. Podáváme naběračkou do skleniček, skleněných hrnků nebo misek.

Opatrně - alkohol v kombinaci s ovocem je velmi zrádný....  ;-))